söndag 25 april 2021

Honungsmelon

Idag sådde jag Honungsmelon från egna frön 2020, tagen från en Honungsmelon jag åt 2019, spännande att se om grokraften är densamma o smaken? Inte något som jag har fokus på, är mera ett intresse jag har, att prova nya saker. Om det lyckas eller inte? Vilket jobb som krävs? Plats mm. Funderar att odla dem i farstun i år? Göra lianer som gardiner? De verkar gilla värme de lux?


Honungsmelon 2020
























fredag 23 april 2021

Armenisk gurka och andra gurkor

"Kärleksgurka?"

Tycker det alltid är så svårt att veta när jag är rätt i tid för att så mina gurkor? Speciellt dem som jag brukar förodla med tanke på att växa på friland, i rabatt, pallkrage, hink eller kruka. De vill ju som sagt slingra sig kring allt de får tag på, ha, ha. I år är jag tidig i växthuset Flora som vi döpt det till. Brukar varje år försöka förbättra och förändra tillvaron där antingen för oss själva eller de grödor som växer. Det kan handla om att ändra strategi för bevattning, sittplats, mindre, mer osv.



Läs mera här!

torsdag 22 april 2021

Sådd av Squash och Pumpa

Pumpasoppa

Efter att ha haft frön blötlagda ett dygn i små snapsglas med vatten, så var det dags igen för att så Squash och Pumpa, som blivit något av en favorit här hemma. Lär mig allteftersom hur odling, tillagning och förvaring, skörd görs på bästa sätt? Vissa år så äter vi rå, förvälld, grillad,  rostad i ugn, i bak och även i efterrätt.

Att bo i zon 4-6 är en utmaning, både att man vill förodla "allt" men också ha plats för allt, för är man för sent ute, så hinner det inte bli okej skörd, eller ibland inte ens mogna. Nu har jag förstått att pumpa och squash kan eftermogna om det är gynnsamt.



Läs mera här!

onsdag 21 april 2021

Pionvallmo

Tog fram en fröpåse med lite eftertanke, ska jag så, nu eller vänta till nästa år?

Beslutade mig för att morskt ta mig an den och göra ett till försök att få denna vackra
Pionvallmo 'White Cloud' att blomma hos mig.



tisdag 20 april 2021

Omplantering av Physalis

 Så var det dags med 1a omplanteringen av min Physalis.

Fick faktiskt ihop 12 st fina plantor, 10 st mellanstora och 8st i reserv. Brukar göra så, om, utifall något händer så är risken mindre för att helt vara utan. Eller så idkar jag lite byteshandel då o då.

Physalis
Godare att äta egenodlade....








söndag 18 april 2021

Grönsaker och Mynta

Kryddiga Grönsaker.



Tycker om grönsaker med extra smak, som lök av olika sorter, kål likaså och selleri. Dessutom är jag väldigt förtjust i myntor av olika slag, men byggnationer, sork, hundar som gräver, vädret, vad vet jag? Har gjort att jag i nuläget inte äger en enda.. Gör ett försök att så själv i år, blir intressant att följa dess resa. Hittade en Stjälkselleri ifjol, 2020 som inte behöver blekas utan är perfekt ändå.

Läs mera här!

Sommarblommor


Sommarblommor


I detta inspirerande vårväder, blev jag åter igen, sugen på att
vara omgiven av mycket blommor i sommar, försöker satsa på de fröpåsar jag redan har och maxa i bredsådder.Funderar på att gerillaodla dessa, då flera av dem är naturligt i vår flora.
Sådder av blommor idag.


Läs mera här!